21 Şubat 2023

 Ağaçlar Neden Önemlidir?

Ağaçlar, yaşam için son derece önemlidir. Ancak, bu durum günümüzde hâlâ anlaşılamamıştır. Oksijen kaynağımız olan bu bitkiler, çarpık ve hızlı kentleşmenin sonucunda bilinçsizce kesilmektedirler. Karbondioksit emilimini azaltıp oksijen üretmeleri sayesinde doğanın akciğerleri olarak da anılırlar. Nefes alıp vermemizi sağlamalarının yanında çok büyük faydaları bulunmaktadır.

Ağacın, bizi ultraviyole ışınlardan koruduğu, gölgeleri ile buharlaşmayı büyük oranda önleyerek büyük oranda su tasarrufu sağladığı bilinmektedir.  Ürettikleri meyveler ile büyük bir gıda kaynağıdır. Tüm bunların yanında, doğal afetlerden gördüğümüz zararı minimize ederler. Erozyonu önledikleri gibi depremlerden de en az hasarı almamızı sağlarlar.

Deprem, Türkiye’de ve dünyada yaşanan en önemli ve yıkıcı sonuçlara sebep olabilecek doğa olaylarından biridir. Ülkemiz genç bir coğrafyada kurulu olduğu için deprem, çok uzun süre ülkemizde yaşanacak bir doğa olayıdır. Özellikle, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde tarih boyunca son derece yıkıcı depremlerin olduğu bilinmektedir.

Doğa olayının büyük bir afete dönüşmemesi için almamız gereken bazı tedbirler bulunmaktadır. Depreme dayanıklı binalar ve bilinçli kentleşmeni yanında doğayla iş birliği halinde de olabiliriz. Peki, ama nasıl? Bu sorunun cevabını hep birlikte cevaplayacağız.

Ağaçlar ile Depreme Etkili Çözüm

Ağaçlar, ilk akla gelen seçenek olmasa da depreme önlem almak için oldukça etkili bir çözümdür. Hızlı ve düzensiz yapılaşma yüzünden bilinçsizce ağaç katliamı yapılmaktadır. Bu tutum, şehirlerde çok fazla soruna neden olmaktadır.

Bu sorunların içerisinde deprem de bulunmaktadır. Uzmanlara göre bitki ve ağaç kökleri depremin etkisini azaltmakta büyük rol oynuyor. Depremin yaratacağı hasarı en aza indirebilmek için ağaç dikmenin ne kadar önemli olduğu vurgulanıyor. Özellikle, deprem riski yüksek bölgelerde binaların yakınına ağaç dikilmesi tavsiye ediliyor.

Sürekli göz ardı edilen ve farklı bahanelerle kesilen ağaç, aslında hayat kurtarıcı bir rol üstleniyor. Deprem gibi yıkıcı bir doğa olayından göreceğiniz hasarı en aza indirmek için doğayla el ele vermek kalıcı, akılcı, son derece mantıklı bir yol olarak görülüyor.

Ağaç ve bitki doğa olayından görülebilecek zararları en aza indirmeyi nasıl başarıyor? Depremden korunmak için geliştirilen birçok teknolojik gelişmelerle birlikte ağaçlandırmanın nasıl bir fayda sağlayacağını hep birlikte inceleyelim.

Ağaçlar Depremin Etkisini Nasıl Azaltır?

Ağaçların, depremin yıkıcı etkisini azaltmakta yadsınamaz bir etkiye sahip olduğunu belirtmiştik. Bunu nasıl yaptığı hakkında bir takım bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.

Bilim insanları, yaptıkları çalışmalarda bitki ve ağaç köklerinin sismik dalgaların gücünü azalttığını ortaya koymuştur. Bu kökler, sismik dalgaların tek bir yerde toplanmasını engelleyerek yeryüzüne yayılmasını sağlayarak dalgaların gücünü azaltmaktadırlar.

Fizik alanında uzmanlaşmış bir grup bilim insanı, bu büyük bitki türlerinin sismik dalgaları izole edebileceğini göstermek amacıyla çalışma yürüttüler. 

Bir sıra ağacın ve değişik boylarda bitkilerin bulunduğu ormanın karşılaştırıldığı deneyde; ağaç boylarının değiştiği ormanda dalgaların daha geniş bir alana yayıldığı görülmüştür. Böylece, dalgalar daha fazla izole edilebilmiş ve depremin etkisi çok daha büyük ölçüde azaltılmıştır.

Türkiye deprem bölgesinde bulunan ülkeler arasında yer almaktadır. Zaman zaman bu gerçekle çok acı bir şekilde yüzleşiyoruz. Türkiye’de yaşanan depremler için ağaçlandırmanın önemi nedir? Deprem ve ağaç dikme çalışmalarının önemini Türkiye özelinde ele alacağız.  

Deprem Bölgesi Türkiye ve Ağaçlar

Ağaçlar, depremlerin meydana getireceği hasarı azaltabilir görüşü uzmanlar tarafından belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde, merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerle tüm Türkiye derinden sarsıldı. 10 ilde birden yıkıcı etkisini gösteren bu deprem, bu doğa olayının etkisinin nasıl en aza indirilebileceği konusunda farklı açıklamalar sunmaktadır.

Ülke olarak hepimizin yara aldığı bu günlerde ağaçlandırma konusu gündem olmuştur. Büyük yıkımların yaşandığı bu depremlerin öncesinde ağaçlandırma çalışmaları yapsaydık sonucu değiştirebilir miydik?

Uzmanların cevabı değiştirebileceğimiz yönünde.  Bilim insanları, ağaç kökleri sayesinde sismik dalgaların kara üzerindeki etkisinin azaltılabileceğini beyan ediyor. Doğanın yıkıcı etkilerinden korunmanın en etkili yolunun yine doğadan geçtiği yapılan araştırmalar ile görülmektedir.

Ne kadar çok ağaç dikilirse dalgaların kuvveti o kadar azalır. Bu sayede, zarar görme, yaralanma ve yıkım oranları da büyük oranda azalır. 

Daha önceki yıllarda da benzer olayları yaşayan bir ülke olarak, gelecekte yaşanabilecek olası depremlere karşı önlem almak amacıyla ağaçlandırma çalışmalarını hızlandırmamız gerekmektedir. 

YosuNev olarak; depremde hayatını kaybeden insanlara Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bir daha böyle acılar yaşamamak adına kentleşmenin doğayı göz önünde bulundurarak yapılmasını temenni ediyoruz.